[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
1. Rosół Mocy:)
Przepis nie jest z tradycyjnej medycyny chińskiej, kiedy taki „rosół mocy” gotowany jest przez parę
dni. Jest to poprostu długo gotowany rosół z pewnymi, może nietypowymi, dodatkami. W
zależności od preferencji mamy , może być warzywny, rybny, czy mięsny( indyk, królik).
- W dużym garnku układamy mięso z kośćmi ( zależy nam na kolagenie) i warzywa obrane ( wszystko co macie).
- Dobrze jest dodać kawałek dyni, zielone liście związane razem, takie jak natka pietruszki, liście jarmużu.
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, parę plasteków korzenia imbiru, suchy korzeń
kurkumy, może być też sproszkowany, sól ziołową z czarnuszką, kminkiem i siemieniem lnianym
od Stefanii Korżawskiej. - Zalewamy zimną dobrą wodą i dodajemy łyżkę octu jabłkowego.
Na delikatnym ogniu nagrzewamy i dalej na najmniejszym ogniu gotujemy, czy bardziej moczymy,
długo, 3-5 godzin. - Na koniec gotowania dodajemy sól do smaku, suszone ziele pokrzywy, pietruszki, lubczyku. Może
też być świeża natka.
Podajemy z kaszą jaglaną.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
2. Pieczone warzywa z kozim serem czy fetą.
- Bierzemy warzywa ( omijając ziemniaki i cebulę) czyli może to być: dynia, słodki ziemniak, burak,
pasternak, marchewka, seler, kalafior, cukinia… - Obieramy warzywa, kroimy w nieduże kawałki, mieszamy z obdpbiną oleju ryżowego czy z oliwą z
oliwek, solimy delikatnie. - Można jeszcze dodać przyprawy: kurkumę, gołązki rozmarynu,tymianek,
szałwię.
Wstawiamy do piekarnika 180-200 C na około 40 min. W ostatnie 15 minut pieczenia dodajemy
pokrojony kozi ser.
3. Pieczone jabłko z cynamonem.
Kiedy pieczemy warzywa, nie marnujmy ciepła i jedocześnie możemy upiec jabłka. Jest to świetna
zdrowa alternatywa do ciasta.
Myjemy twarde jabłka, wykrajamy „krater” po środku, zostwając przykrywkę. W dziureczkę
sypiemy cynamon, kardamon i parę rodzynek, można dodać też odrobinkę miodu.
Pieczemy 30 minut.
I nowonarodzona Mama jest zachwycona!
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
Dlaczego w przepisie nr 2 pomijamy ziemniaki i cebulę?
Bardzo często przyrządzam takie pieczone warzywa i robiłam je także w połogu. Nie bardzo rozumiem czemu pomijać dwa warzywa, które są nie tylko pyszne, ale są też źródłem porady, witaminy C czy witamin z grupy B.