Czym nakarmić mamę po porodzie. Trzy sprawdzone przepisy.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

1. Rosół Mocy:)

Przepis nie jest z tradycyjnej medycyny chińskiej, kiedy taki „rosół mocy” gotowany jest przez parę
dni. Jest to poprostu długo gotowany rosół z pewnymi, może nietypowymi, dodatkami. W
zależności od preferencji mamy , może być warzywny, rybny, czy mięsny( indyk, królik).

  • W dużym garnku układamy mięso z kośćmi ( zależy nam na  kolagenie)  i warzywa obrane ( wszystko co macie).
  • Dobrze jest dodać kawałek dyni, zielone liście związane razem, takie jak natka pietruszki, liście jarmużu.
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, parę plasteków korzenia imbiru, suchy korzeń
    kurkumy, może być też sproszkowany, sól ziołową z czarnuszką, kminkiem i siemieniem lnianym
    od Stefanii Korżawskiej.
  • Zalewamy zimną dobrą wodą i dodajemy łyżkę octu jabłkowego.
    Na delikatnym ogniu nagrzewamy i dalej na najmniejszym ogniu gotujemy, czy bardziej moczymy,
    długo, 3-5 godzin.
  • Na koniec gotowania dodajemy sól do smaku, suszone ziele pokrzywy, pietruszki, lubczyku. Może
    też być świeża natka.
    Podajemy z kaszą jaglaną.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]

2. Pieczone warzywa z kozim serem czy fetą.

  • Bierzemy warzywa ( omijając ziemniaki i cebulę) czyli może to być: dynia, słodki ziemniak, burak,
    pasternak, marchewka, seler, kalafior, cukinia…
  • Obieramy warzywa, kroimy w nieduże kawałki, mieszamy z obdpbiną oleju ryżowego czy z oliwą z
    oliwek, solimy delikatnie.
  • Można jeszcze dodać przyprawy: kurkumę, gołązki rozmarynu,tymianek,
    szałwię.
    Wstawiamy do piekarnika 180-200 C na około 40 min. W ostatnie 15 minut pieczenia dodajemy
    pokrojony kozi ser.

3. Pieczone jabłko z cynamonem.

Kiedy pieczemy warzywa, nie marnujmy ciepła i jedocześnie możemy upiec jabłka. Jest to świetna
zdrowa alternatywa do ciasta.
Myjemy twarde jabłka, wykrajamy „krater” po środku, zostwając przykrywkę. W dziureczkę
sypiemy cynamon, kardamon i parę rodzynek, można dodać też odrobinkę miodu.
Pieczemy 30 minut.

I nowonarodzona Mama jest zachwycona!
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Ten post ma jeden komentarz

  1. Mia

    Dlaczego w przepisie nr 2 pomijamy ziemniaki i cebulę?
    Bardzo często przyrządzam takie pieczone warzywa i robiłam je także w połogu. Nie bardzo rozumiem czemu pomijać dwa warzywa, które są nie tylko pyszne, ale są też źródłem porady, witaminy C czy witamin z grupy B.

Dodaj komentarz