Dieta w połogu. Konkrety.
on 8 lutego 2019
with
Brak komentarzy
Wszystko, co podaje się mamie, najlepiej jeżeli jest świeżo przygotowane z dobrych naturalnych produktów sezonowych.
Bardzo dobrze, jeżeli 80% posiłków będzie ciepłe, ważne by nie wychładzać organizmu i nie stwarzać dodatkowej pracy w nagrzewaniu jedzenia do temperatury ciała. Przypominam, że organizm nowonarodzonej mamy potrzebuje dużo energii do adaptacji i regeneracji po porodzie.
Zaleca się różnorodną dietę ale bez cukru rafinowanego, bez białej mąki, bez konserwantów i przetworzonej żywności.
majeranek, tymianek, kolendra, kurkuma, cynamon, goź-
dziki, pieprz, imbir.
możesz użyć namoczonych migdałów i rodzynek, czarnego chleba na zakwasie, wafli ryżowych, gotowane jajka.
Jeżeli ten czas przeżywasz w zgodzie ze sobą i ze swoim ciałem, to z pewnością możesz wierzyć swojej intuicji w kwestii tego, jakich produktów potrzebujesz teraz najbardziej jeść zgodnie ze swoimi odczuciami.
Przedstawiam Wam listę, którą napisałam dla swojego męża na czas naszego połogu. Pamiętacie , jak pilnie przygotowywałam męża do moich oczekiwań w połogu? Czytaj tutaj.
Zawarłam w tej liście to, co miał mi podawać do picia i do jedzenia.
Zwyczajnie w połogu pojęcia śniadania, obiadu i kolacji są rozmyte. Żyjemy wtedy w totalnie innym rytmie i warto po prostu spożywać właściwie znaczy, często i małymi porcjami.
w moim połogu wyglądała tak:
Do ugotowanych potraw dodawać sól ziołową, dobre oleje i świeżo zmielone siemię lniane z sezamem.
Do swojego E-booka o połogu dodałam 10 Kreatywnych przepisów do wydrukowania, w których kryją się 1000 dzieł sztuki kulinarnej:
Zostaw swój komentarz