Wszystko, co podaje się mamie, najlepiej jeżeli jest świeżo przygotowane z dobrych naturalnych produktów sezonowych.
Bardzo dobrze, jeżeli 80% posiłków będzie ciepłe, ważne by nie wychładzać organizmu i nie stwarzać dodatkowej pracy w nagrzewaniu jedzenia do temperatury ciała. Przypominam, że organizm nowonarodzonej mamy potrzebuje dużo energii do adaptacji i regeneracji po porodzie.
Zaleca się różnorodną dietę ale bez cukru rafinowanego, bez białej mąki, bez konserwantów i przetworzonej żywności.
Dobre przyprawy w połogu to:
majeranek, tymianek, kolendra, kurkuma, cynamon, goź-
dziki, pieprz, imbir.
Jako przekąski
możesz użyć namoczonych migdałów i rodzynek, czarnego chleba na zakwasie, wafli ryżowych, gotowane jajka.
Ogólnie codziennie dobrze zjeść:
- porcję ziaren i kaszy, przeróżne pestki (ziarna słonecznika, pestki dyni i orzechy)
- porcję warzyw strączkowych (w pierwszych dniach po porodzie najlepsza będzie czerwona soczewica, która jest najdelikatniejsza),
- porcję dobrego oleju tłoczonego na zimno (olej kokosowy, olej lniany, oliwa z oliwek i inne),
- porcję sezonowych owoców (mogą być suszone) i warzyw.
Jeżeli ten czas przeżywasz w zgodzie ze sobą i ze swoim ciałem, to z pewnością możesz wierzyć swojej intuicji w kwestii tego, jakich produktów potrzebujesz teraz najbardziej jeść zgodnie ze swoimi odczuciami.
Czym nakarmić nowonarodzoną Mamę?
Przedstawiam Wam listę, którą napisałam dla swojego męża na czas naszego połogu. Pamiętacie , jak pilnie przygotowywałam męża do moich oczekiwań w połogu? Czytaj tutaj.
Zawarłam w tej liście to, co miał mi podawać do picia i do jedzenia.
Do picia:
- Napar z liści brzozy.
- Herbata z tasznika, pokrzywy i kurkumy.
- Rozgrzewająca herbata na daktylach z przyprawami (cynamon, imbir, szafran, kardamon itp.)
- Namoczone ziarna kozieradki.
- Herbata z kopru włoskiego.
Zwyczajnie w połogu pojęcia śniadania, obiadu i kolacji są rozmyte. Żyjemy wtedy w totalnie innym rytmie i warto po prostu spożywać właściwie znaczy, często i małymi porcjami.
Lista posiłków
w moim połogu wyglądała tak:
- Rosoły długogotowane z dodatkiem plasterku imbiru, zioła pokrzywy i soli ziołowej (warzywne, rybne, czy na indyku).
- Zupy kremy ( pomidorowa, dyniowa, marchewkowa, buraczana z mleczkiem kokosowym)
- Pieczone warzywa.
- Pieczone jablka z cynamonem i rodzynkami.
- Rozgrzewające curry i dale.
- Kasze (jaglana, czarny ryż, komosa ryżowa, kukurydziana). Najpierw prażymy, a potem gotujemy z dodatkiem masła klarowanego i ziarenkami soli himalajskiej.
- Granola domowa z mlekiem roślinnym i granatem.
- Gotowane jajka, awokado z pieprzem ziołowym na domowym chlebie.
- Fasolka adzuki.
- Kisiele i budynie.
- Namoczone orzechy.
Do ugotowanych potraw dodawać sól ziołową, dobre oleje i świeżo zmielone siemię lniane z sezamem.
Pysznego i godnego połogu życzę!
Do swojego E-booka o połogu dodałam 10 Kreatywnych przepisów do wydrukowania, w których kryją się 1000 dzieł sztuki kulinarnej: